IMAMO POBJEDNIKA: Hrvatska dobila koronavirus prije Srbije i Bosne

Hrvatski premijer Plenković saopštio je naciji i ostatku svijeta: "Imamo prvog oboljelog od koronavirusa!". Vučić nervozno očekuje rezultate pregleda danas "pohapšenih" pacijenata, no mora priznati da su ovoga puta Hrvati pretekli Srbe. U Predsjedništvu BiH započela je vanredna sjednica sa samo jednom tačkom: da li je koronavirus u nadležnosti države ili entiteta?



Nakon sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu hrvatski premijer Andrej Plenković saopštava da je u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu hospitalizovan prvi pacijent zaražen koronavirusom. Hitno zasjedanje "nacionalnog stožera" pokazuje sa kakvom ozbiljnošću Hrvatska pristupa ovom svjetski važnom pitanju.

U domenu naših zapadno-balkanskih ujdurmi napokon je razriješeno pitanje koja nacija prednjači na planu globalnih veza i dešavanja. Zalud odlične veze Srbije i Kine kada je Hrvatska dobila koronavirus preko Italije (moguća upletenost Vatikana?!).

Na drugoj strani, danas oko podneva Beograđani su isprepadani akcijom Hitne pomoći, sa medicinskim osobljem u zaštitnim odijelima i pod maskama), tokom koje je "pohapšen" još uvijek nepoznat broj pacijenata. Međutim, dosad nema zvanične potvrde o koronavirusu.

Aleksandar Vučić ipak drži u pripravnosti državni štab civilne zaštite i isčekuje nalaze iz medicinskih ustanova. Jeste da su Hrvati pobijedili u ovoj lokalnoj utrci, ali valja javnosti pokazati koliko Srbija ozbiljno, sistematski, planski, organizaciono... i na najvišem nivou suočava se sa ovim "problemom".

Na planu suzbijanja koronavirusa napokon će doći do izražaja srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu. Nakon silnih optužbi da je ovaj centar paravan za vojnu saradnju sad će se svi moći uvjeriti u stvarnu istinu. Protiv koronavirusa moguća je i upotreba nedavno nabavljenih "Pancira S1".

Bosna k'o Bosna. Dodik, Džaferović i Komšić su se saglasili kako prve oboljele i kod nas možemo očekivati vrlo brzo. Saglasili su se i oko potrebe hitnog zasjedanja državnog predsjedništva, no tu kreću naše uobičajene kontraverze.

Konkretno, Milorad Dodik se suprotstavio prijedlogu Komšića i Džaferovića o osnivanju državnog tijela koje bi koordiniralo "borbu" protiv koronavirusa. Po njemu to je još jedan čin prenosa nadležnosti sa entiteta na državu i to protivustavan. Zna se princip: sve što Ustavom BiH nije striktno propisano kao nadležnost države u nadležnosti je entiteta.

Po posljednjim dešavanjima očekivati je da Milorad Dodik u slučaju preglasavanja potegne institut vitalnog nacionalnog interesa i zatraži održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS. Normalno, zbog blokade institucija od strane srpskih predstavnika nema ništa od bilokakvih reakcija sa nivoa države. Pa makar odreda izumrli k'o dinosauri!

Na kraju jedna vijest iz svijeta. Donald Tramp optužuje Kinu da je koronavirus uzrokovala vojnim eksperimentima u cilju stvaranja Betmena.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

MUJO UMRO OD KORONE: Nije pomogla drevna kineska medicina

HAOS U DUBICI: Narod bježi glavom bez obzira!